Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Με τα Μεθυδότεια άνοιξε αυλαία το τριήμερο της Αποκριάς στη Νάξο


Με επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου άνοιξε αυλαία σήμερα, το τριήμερο των αποκριάτικων εκδηλώσεων της συν+Αξίας στη Νάξο με τα Μεθυδότεια...
Στο δρώμενο-στατική παράσταση, που συνδέεται με το θεό Διόνυσο πήραν μέρος περίπου 30 άτομα ο καθένας από τους οποίους είχε συγκεκριμένο ρόλο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής και με τον κατάλληλο φωτισμό δόθηκε έμφαση στις δύο σπονδές στον Πάνα και το Διόνυσο.
Την επιμέλεια και τη μουσική υπόκρουση επιμελήθηκε ο Δημήτρης Φρατζέσκος, ενώ τις χορογραφίες η Μαργαρίτα Τσίγκου.
Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά για τα Μεθυδότεια της Νάξου και στόχος των διοργανωτών είναι να καθιερωθούν και να αποτελούν μέρος των εκδηλώσεων της αποκριάς.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δρώμενου ακολούθησε γλέντι με άφθονο κρασί, γραβιέρα Νάξου και αποκριάτικα πειράγματα.

Δυο λόγια για το δρώμενο..

Με τα Μεθυδότεια προσπαθούμε να αναδείξουμε εν μέρει, την πεμπτουσία και τον θεμελιώδη χαρακτήρα του Διονύσου που δεν ήταν άλλος από την ΜΑΝΙΑ.
Την Μανία που ονομάζεται Διόνυσος και δεν είναι η ασθένεια =(η Λύσσα, η Ερινύα) και η ασθενής ζωή, αλλά, η γενεσιουργός δύναμη της δημιουργικότητας μας.
Ο Διόνυσος είναι ο πιο υγιής και αντιφατικός θεός που συμβολίζει την συνύπαρξη των διαφορετικών στοιχείων της ζωής: του Άδη, του Ουρανού και της Γης.
Η μέθη και όλες οι εκφάνσεις της αποτελούν τα αναπόσπαστα μέλη του Διόνυσου. Η μουσική πηγάζει από αυτό το αντιφατικό πνεύμα που ευλογεί δημιουργεί και ενθουσιάζει ενώ ταυτόχρονα είναι άγριο και αλλόφρων! Είναι η ζωή και ο αφανισμός της!
Είναι η έννοια που εμπεριέχει κάθε ζωή παρελθούσα και μέλλουσα τόσο στον Άδη και στον Ουρανό όσο και στην Γη!
Για αυτό και αποκαλείται ο πατέρας των Μυστών. Ο πολλαπλός Θεός.  Ο μαινόμενος θεός που προς χάριν του μαίνονται οι μαινάδες. Γιαυτό και η μάσκα είναι αναπόσπαστο μέλος του Διόνυσου. Με αυτήν αντικρίζει τους ανθρώπους και τους συγκλονίζει με την έλλειψη απόστασης μεταξύ ζωής και θανάτου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου