Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ανατροπή σκηνικού στον τραπεζικό κλάδο


Ανατροπή σκηνικού στον τραπεζικό κλάδοΟ ΡΩΣΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ VTB ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΗΝ MARFIN POPULAR BANK
Cyprus Popular Bank θα είναι η νέα ονομασία της Marfin Popular Bank, όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της...
τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Η τράπεζα σήμερα κατέγραψε ράλι +27,27% στο ΧΑ, απόρροια της πληροφορίας ότι ο ρωσικός τραπεζικός όμιλος VTB θα αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό ίσως και πάνω από 50% στην Marfin Popular bank.

Ο ρωσικός τραπεζικός όμιλος VTB βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις ώστε  να αποκτήσει τον έλεγχο ίσως και το 51% της Marfin Popular Bank μέσω της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,35 δις ευρώ. 
Αν οι συζητήσεις καταλήξουν σε οριστικό deal μεταξύ της Marfin και του Ρωσικού group VTB θα πρόκειται για μια μεγάλη στρατηγική συμφωνία στον τραπεζικό τομέα καθώς η ελληνική κρίση θα αποτελέσει απαρχή ανατροπής σκηνικού και σοβαρών ανακατατάξεων στον τραπεζικό κλάδο. 
Να σημειωθεί ότι η Ρωσία αποκτάει τον έλεγχο των κυπριακών τραπεζών καθώς στην μεν Κύπρου ελέγχουν το 9,99% και στην Marfin υπάρχουν διαπραγματεύσεις ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο της τράπεζας. 
Σε κάθε περίπτωση το ρωσικό δάνειο προς την Κύπρο εμπεριέχει πολλές και ποικίλες συμφωνίες. 
Για την Marfin αν το deal ευδοκιμήσει θα πρόκειται για μια τεράστια στρατηγική συμφωνία χωρίς καμία αμφιβολία καθώς ανακεφαλαιοποιείται και προφανώς απομακρύνεται ο κίνδυνος κρατικοποίησης. 
Οι παλαιοί βασικοί μέτοχοι δηλαδή η MIG και το Dubai προφανώς θα καθορίσουν την στάση τους με βάση αφενός την ύπαρξη deal αφετέρου με τις ευρύτερες συμφωνίες που θα υπάρξουν.
Σε ανακοίνωσή της η Marfin Popular επιβεβαιώνει πως έχει γίνει δέκτης ενδιαφέροντος συμμετοχής από αριθμό αξιόπιστων στρατηγικών επενδυτών, ωστόσο, όπως αναφέρει, δεν υπάρχει προς το παρόν οτιδήποτε προς ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου