Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Εκλογές 2015: Τι ισχύει για ετεροδημότες, κατοίκους εξωτερικού και ενστόλους

Πώς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι ετεροδημότες και οι ένστολοι. Τι θα ισχύσει για τους κατοίκους εξωτερικού
Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών κάνει γνωστό ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ετεροδημοτών, στον τόπο διαμονής τους, κατά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, θα γίνει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εκλογική νομοθεσία, δηλαδή όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών, αλλά και όσοι είχαν υποβάλει αίτηση εγγραφής τους μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2014......
Σημειώνεται ότι δεν καταχωρούνται εγγραφές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους με βάση τις αιτήσεις ετεροδημοτών που υποβλήθηκαν μετά την 31η Οκτωβρίου 2014.
Οι εκλογείς αυτοί, δηλαδή, στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 θα ψηφίσουν στον τόπο εγγραφής τους.
Επισημαίνεται δε ότι για τους Έλληνες εκλογείς κατοίκους εξωτερικού, αλλά και για όσους την ημέρα της ψηφοφορίας θα είναι εκτός Ελλάδος, σε οποιαδήποτε χώρα, δεν προβλέπεται τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το σημείο που θα βρίσκονται.
Επίσης, με εγκύκλιό του, το υπουργείο Εσωτερικών κάνει γνωστή τη δυνατότητα εγγραφής σε ειδικούς καταλόγους όσων εργάζονται σε σώματα ασφαλείας.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες και να πληρούνται ειδικά κριτήρια προκειμένου να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις, στο Λιμενικό Σώμα, στην Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Οι στρατιωτικές μονάδες και τα λοιπά σώματα, υποχρεούνται να τηρούν και να ενημερώνουν συνεχώς καταστάσεις των υπηρετούντων σε αυτές.
Οι καταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν ως ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, βάσει των οποίων οι εγγεγραμμένοι σ' αυτούς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στον τόπο που υπηρετούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου