Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Εκλογικός "ημιτελικός" στις 25 Ιανουαρίου και "τελικός" τον Μάρτιο;

ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ
Τα μέχρι στιγμής πολιτικά δεδομένα δείχνουν πώς είναι εξαιρετικά δύσκολα να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ και η ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό δυσκολεύει την κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός και αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα κάνει «επέλαση» και αποσπάσει 145 βουλευτές.......

Υπό το πρίσμα αυτό εκτιμάται πώς η 25η Ιανουαρίου μπορεί να είναι ο πρώτος γύρος της εκλογικής αναμέτρησης των κομμάτων και να υπάρξει επανάληψη των εκλογών ίσως εντός του Μαρτίου προκειμένου να ξεκαθαρίσει εντελώς το τοπίο και να προκύψει μία κυβέρνηση με «καθαρή» πλειοψηφία.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμφισβήτητα πρώτο κόμμα και με διαφορά από τη ΝΔ περίπου 6 μονάδων (άσχετα τι λένε τα συστημικά ΜΜΕ με της κατά παραγγελίας μετρήσεις), ενώ εκτιμάται πώς το ποσοστό που θα λάβει στις εκλογές θα είναι μεγαλύτερο του 30%.
Το ερώτημα όμως είναι πόσο μεγαλύτερο; Με ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 30% βγάζει από το 132 έως 135 βουλευτές. Αυτοί δεν αρκούν για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. αν βέβαια το κόμμα του Πάνου Καμμένου μπει τελικά στη Βουλή και καταφέρει να εκλέξει 10-12 βουλευτές.
Απαιτείται λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει 145 βουλευτές προκειμένου να σχηματισθεί μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας που θα κληθεί να διαχειριστεί τις δύσκολες πολιτικές-οικονομικές καταστάσεις μετά την 25η Ιανουαρίου, με προαπαιτούμενο να έχουν εισέλθει στη Βουλή και οι ΑΝ.ΕΛ., κάτι που αυτή τη στιγμή δείχνει να συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες.
Οι ΑΝ.ΕΛ. είναι το μόνο κόμμα με το οποίο σε αυτή τη φάση μπορεί να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το «Ποτάμι» που είναι το αμέσως επόμενο εκτιμούν από την Κουμουνδούρου ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και δεν θα ήθελαν με το «καλημέρα» να συμπράξουν μαζί του. Το ΠΑΣΟΚ ή το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου (αν και όποιο από αυτά μπουν στη Βουλή) απορρίπτονται ως συνεργασία, όπως και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Είναι λοιπόν πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν καταφέρει να κάνει ένα «δυνατό μπάσιμο» και να αποσπάσει υψηλό ποσοστό στις εκλογές, της τάξεως του 35% και άνω ή να εκλέξει 144-145 βουλευτές να οδηγηθούμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση εντός του Μαρτίου, όπως έγινε και το 2012.
Το σενάριο αυτό εξετάζεται από την Κουμουνδούρου, καθώς όλα είναι πιθανά με την σημερινή ρευστότητα στο εκλογικό πεδίο, και χαρακτηρίζεται ευνοικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η ήττα της ΝΔ και μάλιστα με ευρεία διαφορά στις 25 Ιανουαρίου θα φέρει μεγαλύτερη γκρίνια στη ΝΔ, «ξήλωμα» του Αντώνη Σαμαρά και ενδεχομένως διάλυση της.
Κατά το διάστημα δε μεταξύ των εκλογικών αναμετρήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τη δυνατότητα να εμβολίσει το ΠΑΣΟΚ, που όπως όλα δείχνουν θα έχει σοβαρά προβλήματα και να αποσπάσει ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό.
Με λίγα λόγια το σενάριο που θέλει την 25η Ιανουαρίου να είναι ο προημιτελικός μίας εκλογικής αναμέτρησης με τον τελικό να διεξάγεται το Μάρτιο συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου