Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Πατατόσουπα


Γενικώς είμαι τόσο πατατόφιλη, όσο και σουπόφιλη, αν υπάρχουν τέτοιες λέξεις. Με τίποτα όμως δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι το πάντρεμα αυτών των δύο θα έδινε ένα τέτοιο μοναδικό αποτέλεσμα.
Ναι, είναι θεϊκή, ναι είναι πανεύκολη και ναι είναι και φθηνή. Ο συνδυασμός δηλαδή που απλά σκοτώνει!

ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα

½ κιλό πατάτες, κομμένες σε φέτες
2 πράσα
2 φύλλα δάφνης
20 κόκκοι μαύρο πιπέρι
4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 λωρίδες μπέικον εξαιρετικά ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι τσαγιού άσπρο κρασί
5 φλυτζάνια τσαγιού ζωμό κοτόπουλου......

αλάτι
άσπρο πιπέρι σε σκόνη
½ φλυτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
κρεμμυδάκια chives ψιλοκομμένα για γαρνίρισμα (στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετήστε τους κόκκους πιπεριού, τα φύλλα δάφνης και τα κλωναράκια θυμάρι σε ένα τούλι, φτιάχνοντας ένα πουγκί.
Κόψτε κατά μήκος τα πράσα στα δύο, βάλτε τα κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό να απομακρυνθούν τυχόν χώματα και κατόπιν ψιλοκόψτε τα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά λιώστε το βούτυρο και προσθέστε το ψιλοκομμένο μπέικον. Σωτάρετε το μπέικον για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει, αλλά όχι να πάρει χρώμα. Προσθέστε και τα πράσα και μαγειρέψτε τα για ακόμη 5 περίπου λεπτά. Σβήστε με το κρασί. Φέρτε τη σούπα σε βρασμό, βάλτε μέσα το πουγκί με τα μυρωδικά, το ζωμό κοτόπουλου, τις πατάτες, αλάτι, άσπρο πιπέρι και σιγοβράστε τη σούπα για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να λιώνουν οι πατάτες.
Αφαιρέστε το πουγκί και περάστε τη σούπα από μπλέντερ. Ξαναβάλτε τη μέσα στην κατσαρόλα. Λίγο πριν τη σερβίρετε ζεστάνετέ την, προσθέστε την κρέμα γάλακτος, προσθέστε έξτρα αλατοπίπερο αν χρειάζεται και σερβίρετε αμέσως, πασπαλίζοντας πάνω από κάθε πιάτο ψιλοκομμένο chives.

Tips: - Το κρασί για το μαγείρεμα πρέπει να είναι καλό, όχι ακριβό, αλλά θα πρέπει να ακολουθεί τον κανόνα: «αν δεν πίνεται, δεν μαγειρεύεται».
          - Το καλύτερο κρασί για να συνοδεύσετε το φαγητό, είναι το κρασί που χρησιμοποιήσατε στο μαγείρεμα.
          - Ο καλύτερος ζωμός είναι ο σπιτικός. Αν όμως δεν έχετε, προτιμήστε βιολογικό, επειδή οι έτοιμοι ζωμοί περιέχουν ένα επιβλαβές για την υγεία χημικό, το        γλουταμινικό μονονάτριο, το οποίο χρησιμοποιούν ως ενισχυτικό γεύσης.
          -Ένα κρασί Riesling θα ταίριαζε άψογα με την πατατόσουπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου